Skip to content
Reeta Jutila15. 09. 20233 min lukuaika

Miksi, milloin ja miten kilpailuttaa varainhoito?

Varainhoidon kilpailutus on institutionaaliselle sijoittajalle erittäin keskeinen toimenpide, sillä varainhoitajalla on suuri merkitys sijoitustoiminnan tavoitteiden saavuttamisessa. Koska institutionaalinen sijoittaja on vastuussa toisen omaisuudesta, usein vielä merkittävän kokoisesta, korostuu varainhoitajan rooli erityisesti. Varainhoitajien kilpailuttamisen avulla voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä ja varmistaa sijoitustoiminnan tehokas toteuttaminen. Valitun varainhoitajan suoriutumista on hyvä tarkastella jatkuvasti ja säännöllisin väliajoin on hyvä myös suorittaa uusi varainhoidon kilpailutus.


 

Miksi varainhoidon kilpailutus on tärkeää? 

Varainhoidon kustannukset ovat keskimäärin laskeneet vuosien aikana, minkä vuoksi säännöllinen kilpailutus on tärkeää tehokkaasti hinnoitellun varainhoidon varmistamiseksi. Kilpailuttamisen avulla sijoittamisen kokonaiskustannuksia voidaan saada laskettua useita prosenttiyksikön kymmenyksiä, mikä voi sijoitusomaisuuden koosta riippuen olla tuhansia, kymmeniä tai jopa satojatuhansia euroja vuodessa.

Toisinaan kustannussäästöäkin tärkeämpää voi olla oikeantyyppisten ja toisiaan hajauttavien varainhoitajien ja varainhoitomallien valinta, millä pyritään takaamaan aiempaa laadukkaampi ja tuottoisampi lopputulos. Tyypillisesti eri varainhoitajilla on erilaisia vahvuuksia, joita hyödyntämällä sijoittaja voi saavuttaa parempaa tuottoa.

Lisäksi sijoitusmarkkinat ovat muuttuneet viimevuosien aikana paljon, ja nouseva inflaatio sekä yleinen korkotason nousu ovat vaikuttaneet eri omaisuuslajien riski- ja tuotto-odotuksiin. Myös varainhoitajien keskinäinen paremmuus voi muuttua ajan kuluessa. Varainhoitajat saattavat suoriutua eri tavoin eri markkinaympäristöissä ja vuosia sitten valittu varainhoitaja ei ehkä enää olekaan paras mahdollinen kumppani sijoitustoimintaa toteuttamaan. On siis tärkeää seurata ympäröivää markkinaa ja varainhoitajien suoriutumista. Säännöllinen kilpailutus varmistaa kustannuksiltaan tehokkaan salkun ja auttaa sijoitustoiminnan tavoitteiden saavuttamisessa. 

 

Milloin varainhoito olisi hyvä kilpailuttaa?

Varainhoidon kilpailutukselle voidaan asettaa tavoitteita jo sijoitussuunnitelmaan. ja useimmiten määritellään, että kilpailutus tulee suorittaa 3–5 vuoden välein. Kilpailutuksen merkitys korostuu erityisesti markkinoiden muutoskohdissa. Esimerkiksi vuonna 2022 nähty poikkeuksellisen voimakas korkojen nousu aiheutti selkeitä tarpeita sijoitussuunnitelmien päivittämiselle ja asetti uusia vaatimuksia varainhoitajille.  Varainhoito kannattaa myös kilpailuttaa, jos sijoitussuunnitelmaan tulee isoja muutoksia tai jos sijoitettavan varallisuuden määrä muuttuu, esimerkiksi ison lahjoituksen tai myydyn omaisuuden myötä.

Varainhoitajien suoriutumista kannattaa seurata säännöllisesti. Jos käytössä on monta varainhoitajaa, on hyvä vertailla niiden keskinäistä suoriutumista ja varmistaa, että varainhoitajat pärjäävät myös valittuihin vertailuindekseihin nähden. Jos varainhoitaja ei onnistu saavuttamaan asetettuja tavoitteita, kannattaa harkita kilpailuttamista. Varainhoitajien vertailun tueksi tarjoamme koontiraportointipalveluamme, josta voit lukea lisää täältä!

 

Miten toteuttaa varainhoidon kilpailutus? 

Varainhoidon kilpailutusta miettiessä on tärkeää aluksi päättää, toteutetaanko kilpailutus julkisen hankintalain alaisena. Julkisilla toimijoilla, kuten kaupungeilla ja kunnilla on määrätty, että kilpailutukset täytyvät olla julkisen hankintalain alaisia. Kilpailutuksen voi kuitenkin toteuttaa julkisena, vaikkei olisikaan pakko. Julkinen kilpailutus vaikuttaa oleellisesti kilpailutuksen toteutukseen, sillä sen on seurattava tarkasti hankintalakia.

Ennen kilpailutuksen aloittamista tulee myös päättää kilpailutettavan varallisuuden määrä ja kuinka monta varainhoitajaa halutaan valita. On myös hyvä määritellä, halutaanko omat varainhoitajat osake-, korko- ja vaihtoehtoisille sijoituksille, vai halutaanko että sama varainhoitaja sijoittaa kaikkiin omaisuusluokkiin. Tärkeää on myös päättää, suoritetaanko varainhoito konsultatiivisesti, vai voiko varainhoitaja tehdä kaikki päätökset itsenäisesti täyden valtakirjan mandaatin avulla. Etukäteen tulisi myös miettiä, halutaanko kilpailutukseen ottaa pelkän vertailun lisäksi myös esimerkiksi haastatteluvaihe.

 

Kilpailutusprosessi etenee yleensä näin:

  • Määritellään vertailukriteerit varainhoitajille
  • Julkaistaan ilmoitus kilpailutuksesta ja asetetaan aikaraja tarjousten jättämiselle
  • Vastataan varainhoitajilta tulleisiin kysymyksiin
  • Vertaillaan varainhoitajien vastaukset tarjoukseen ja halutessa järjestetään vielä haastatteluvaihe
  • Tehdään valinnat valituista varainhoitajista
  • Aloitetaan yhteistyö uusien varainhoitajien kanssa

Kilpailutusprosessi voi olla pitkä, erityisesti julkisen kilpailutuksen tapauksessa, joten siihen on tärkeää varata paljon aikaa. EU:n kynnysarvon ylittävissä julkisissa hankinnoista jo laista tulee minimivaatimus sille, kuinka pitkään tarjouspyyntödokumenttien tulee olla saatavina ennen tarjouksen jättöä. Kilpailutuksen aika-arviona on hyvä käyttää noin puolta vuotta suunnittelun aloittamisesta varainhoitajien salkkujen siirtoon.

On myös tärkeää varata riittävästi resursseja ja julkisissa kilpailutuksissa lakimies on hyvä olla mukana tarkistamassa, että kaikki menee lakiteknisesti oikein. Koko kilpailutusprosessi kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolellisesti, jotta varmistetaan juuri itselle sopivan varainhoitajan löytyminen.

 

Miten valita itselle oikea varainhoitaja? 

Varainhoitajaa ei kannata valita suoraan pelkän hinnan perusteella, vaan vertailussa tulisi käyttää useita eri kriteerejä. Mahdollisia vertailuperusteita voi olla hinnan lisäksi esimerkiksi tuottohistoria, vastuullisen sijoittamisen periaatteet ja henkilöstön pätevyys. Pelkän vertailulomakkeen lisäksi varainhoitajien kilpailutukseen voi yhdistää myös haastatteluvaiheen, missä varainhoitajat pääsevät itse kertomaan toiminnastaan. Perusteellisen kilpailutusprosessin avulla varmistetaan, että varainhoitaja sopii juuri kyseisen sijoittajan tarpeisiin ja on kykenevä toteuttamaan asetettua sijoitussuunnitelmaa parhaalla mahdollisella tavalla. 

 

Mistä siis tietää, että on aika kilpailuttaa varainhoito? 

  • Viimeisimmästä kilpailutuksesta on jo yli 5 vuotta
  • Markkinatilanne on muuttunut olennaisesti edellisen kilpailutuksen jälkeen
  • Sijoitustoiminnan tavoitteisiin on tullut päivityksiä
  • Varallisuuden määrässä on tapahtunut suuria muutoksia

 

Tarvitsetko apua varainhoidon kilpailuttamisessa? 

Varainhoidon kilpailuttamisessa voi myös käyttää apuna ulkopuolista konsulttia. Meiltä SFR Advisorsilta löytyy kokemusta erilaisten varainhoidon kilpailutusten toteuttamisesta useiden vuosien ajalta ja hallitsemme niin julkisen hankintalain alaiset kilpailutukset, kuin myös kilpailutukset ilman julkisen hankintalain rajoitteita. Kumppaniverkostomme kautta onnistuu myös lakiteknisten asioiden huomiointi. 

Johtavana varainhoidon kilpailuttajana Suomessa ja rahasto- ja sijoituspalveluyhtiöistä riippumattomana toimijana autamme asiakasta löytämään tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan varainhoitajan ilman eturistiriitoja. 

Tutustu varainhoidon kilpailutuksen palveluumme täällä! Lue myös Kuntaliiton ja Kuntasäätiön ja Oulun kaupungin kokemukset varainhoidon kilpailutuksesta täältä! 

PYYDÄ TARJOUS VARAINHOIDON KILPAILUTUKSESTA

avatar

Reeta Jutila

Reeta on ollut osa SFR Advisors & Research Groupia vuodesta 2022. Hän työskentelee viestinnän, myynnin ja vastuullisuusasioiden parissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT